Beslenme uzmanları mide fonksiyonunun nasıl iyileştirileceğini açıklıyor
Beslenme uzmanları bağırsaklara fayda sağlamak için diyete hangi besinlerin eklenmesi gerektiğini anlattı.
İnsanlar genellikle kalp ve beyin sağlığını korumaya odaklanır, ancak genel refahı da etkileyen bağırsak sağlığını da unutmamalıyız . Örneğin, dengeli bir bağırsak mikrobiyomu sindirimde, bağışıklık desteğinde ve hatta ruh halinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar, diye yazıyor EatingWell için kayıtlı diyetisyen Mackenzie Burgess, Jessica Ball MS'in desteğiyle.
Kilerinizde sakladığınız yiyeceklerin bile sindirim sağlığınız üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini bildiriyor. Bu nedenle uzman, gastrointestinal sistemin işleyişi üzerinde olumlu etkisi olan en iyi altı ürünü belirledi .
Listedeki ilk ürün konserve fasulyedir .
Beslenme uzmanına göre bunlar mükemmel lif ve bitkisel protein kaynaklarıdır. Fasulyede bulunan çözünür lif, bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri besleyen ve sağlıklı bir mikrobiyomu teşvik eden bir prebiyotik görevi görür.
Whole-istic Living'den klinik bitki uzmanı Jenna Volpe, çözünmeyen lifin suyu emdiğini ve dışkı hacmini arttırarak çoğu sağlıklı insan için daha dolgun, daha sağlıklı ve daha hafif bir bağırsak oluşturmaya yardımcı olduğunu belirtiyor.
2023 yılında yapılan bir araştırmaya göre , düzenli olarak fasulye yemek (günde yaklaşık 1 bardak), bağırsak mikrobiyota çeşitliliğini iyileştirebilir ve bu da genellikle sindirim sağlığının iyileşmesiyle ilişkilendirilir.
Beslenme uzmanları ayrıca diyetinize konserve enginar eklemenizi de tavsiye ediyor . Danone Kuzey Amerika Beslenme ve Bilimsel İşler Direktörü Christy Ley, araştırmaların enginarların bağırsak mikrobiyomu üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceğini gösterdiğini, çünkü bunların inülin adı verilen ve özellikle bifidobakteri türü olan bifidobakterilerin büyümesini teşvik etmede etkili olan bir prebiyotik lifle yüklü olduğunu belirtiyor. Sağlığı geliştiren bağırsak bakterileri.
Makalede bağırsak sağlığına faydalı üçüncü besinin soğan olduğu belirtiliyor .
Soğanlar, başta fruktooligosakkarit (FOS) olmak üzere yüksek prebiyotik lif içeriği sayesinde, bifidobakteriler ve laktobasiller gibi faydalı bakterilerin büyümesini teşvik etmeye yardımcı olur. Diyetisyen-beslenme uzmanı Sam Schleiger şunu belirtiyor:
"Bu bakteriler sindirim, bağışıklık fonksiyonu ve genel sağlık için kritik olan dengeli bir bağırsak mikrobiyomunu destekliyor ve sürdürüyor."
FOS yalnızca bağırsak sağlığını desteklemek için prebiyotik görevi görmekle kalmıyor, aynı zamanda 2022'de yapılan bir çalışmaya göre osteoporoz, bazı gastrointestinal bozukluklar, kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet gibi çok çeşitli hastalıkların iyileştirilmesine de yardımcı olabiliyor.
Sağlıklı besinler listesinde sarımsak da yer alıyor .
Soğan gibi sarımsağın da inülin ve FOS gibi prebiyotik lifler içerdiği bildiriliyor. Ek olarak sarımsak, zararlı bakterileri uzak tutmaya yardımcı olan antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
Gastrointestinal sistem üzerinde olumlu etkisi olan ürünler listesindeki beşinci ürün yulaftır . . Bağırsaklarda jel benzeri bir madde oluşturan çözünür bir lif olan beta-glukan içeriğinin yüksek olması sayesinde sindirimi yavaşlatır, faydalı bağırsak bakterileri için beslenme sağlar ve besinlerin daha iyi emilmesini sağlar.
Ve son olarak beslenme uzmanı fındık hakkında yazdı yanı sıra bağırsaklar için faydalı olan lif ve besinler hakkında yazdı. Örneğin badem eklemek, düşük lifli diyet uygulayan kişiler tarafından iyi tolere edilir ve dışkı miktarının artmasına yardımcı olur. Yer fıstığı ve antep fıstığı yemek de bağırsaktaki faydalı bakteri sayısını artırarak bağırsak sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder